Протягом ось вже трьох поколінь на півдні Франції вирощується рослина Arundo Donax,
яку місцеві провансальці називають "музичним очеретом".
При вирощуванні тростини доводиться брати до уваги безліч чинників: характеристику грунту,
показники вологості, загальний вплив клімату і сонця, напрям і силу вітру, що дає життя цій
екзотичному рослині, не кажучи вже про знання і секрети майстерності людей, які віддають душу своїй справі.
Майстри дбайливо доглядають за очеретом не менше чотирьох років. Очерет вирощується з кореневища. Протягом першого року рослина досягає необхідної довжини та діаметру. До кінця другого року, після досягнення достатньої ваги і щільності, очерет готовий до зрізання.
Акуратно, щоб не пошкодити волокна, стебло зрізають за допомогою спеціального секатора.
За старої ремісничої традиції, робота проводиться вручну. Збір урожаю відбувається, коли місяць знаходиться у фазі спаду. Саме в цей час припиняється всякий рух рослинних соків.
Зрізаний очерет збирають в в'язанки і відправляють на склад.Очерет зачищають і нарізають на 180-сантиметрові заготовки.
Вони піддаються висушування на сонці, набуваючи характерний золотавий відтінок, іноді з коричневими прожилками. Очерет знову відправляють на захищений і провітрюваний склад, де він буде сохнути протягом двох років. Только після цього починається процес виробництва. Коли очерет готовий до обробки, здійснюється
нарізка чорнових заготовок, з яких згодом будуть виготовлені тростини. Ці заготовки обрізаються з точністю до 1/100 частки міліметра.
Властивості кожної тростини унікальні, що і визначає її силу. Внаслідок природного походження
тростини, серед рослин не може бути двох ідентичних. Після остаточної перевірки, проведеної
висококваліфікованими фахівцями, тростини маркуються і на них наноситься знак виробника. Кожну тростину поміщають в захисний футляр.
|