Протягом ось вже трьох поколінь на півдні Франції вирощується рослина Arundo Donax, яку місцеві провансальці називають "музичним очеретом". При вирощуванні тростини доводиться брати до уваги безліч чинників: характеристику грунту, показники вологості, загальний вплив клімату і сонця, напрям і силу вітру, що дає життя цій екзотичному рослині, не кажучи вже про знання і секрети майстерності людей, які віддають душу своїй справі. Майстри дбайливо доглядають за очеретом не менше чотирьох років. Очерет вирощується з кореневища. Протягом першого року рослина досягає необхідної довжини та діаметру. До кінця другого року, після досягнення достатньої ваги і щільності, очерет готовий до зрізання. Акуратно, щоб не пошкодити волокна, стебло зрізають за допомогою спеціального секатора. За старої ремісничої традиції, робота проводиться вручну. Збір урожаю відбувається, коли місяць знаходиться у фазі спаду. Саме в цей час припиняється всякий рух рослинних соків. Зрізаний очерет збирають в в'язанки і відправляють на склад.Очерет зачищають і нарізають на 180-сантиметрові заготовки. Вони піддаються висушування на сонці, набуваючи характерний золотавий відтінок, іноді з коричневими прожилками. Очерет знову відправляють на захищений і провітрюваний склад, де він буде сохнути протягом двох років. Только після цього починається процес виробництва. Коли очерет готовий до обробки, здійснюється нарізка чорнових заготовок, з яких згодом будуть виготовлені тростини. Ці заготовки обрізаються з точністю ... Читати далі »
Переглядів: 402 | Додав: clarnetist | Дата: 16.08.2012 | Коментарі (0)